Ανακοινώσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Όσοι θέλουν να δουν και να μελετήσουν την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και ορισμένα συνοδευτικά σχέδια, από την μελέτη χάραξης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης- Αμφίπολης- Νέας Καρβάλης Καβάλας (που δεν φτάνει μέχρι το λιμάνι) και δεν μπορούν να τις κατεβάσουν από το ΗΠΜ (Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο) να στείλουν ένα μήνυμα στην παράταξη μας και θα τους τα στείλουμε εμείς με wetransfer το πολύ σε 24 ώρες.Η διαβούλευση τελειώνει στις 18 Ιουνίου 2020.

Η παράταξη μας πιστεύει ότι η χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από Ασπροβάλτα και Αμφίπολη αφήνοντας έξω Σέρρες και Δράμα πλήττει αναπτυξιακά όλη την Περιφέρεια και αποκόπτει το νέο λιμάνι της Καβάλας από απευθείας σύνδεση με Προμαχώνα και τα ανατολικά Βαλκάνια. Ετοιμαστείτε να ακούσετε την ανοησία περί αναβάθμισης της παλιάς γραμμής που έγινε το 1890, περί καθέτων αξόνων και άλλα τινά. Μοναδικός στόχος είναι η αποτροπή ανάπτυξης της ΑΜΘ λόγω της δυναμικής που θα αποκτούσε με τη σύνδεση έξι μεγάλων πόλεων μεταξύ τους και φυσικά ο αποκλεισμός της Καβάλας από το παιχνίδι των διεθνών μεταφορών (εφόσον θα συνδέεται με τα Βαλκάνια όχι απευθείας αλλά μέσω Θεσσαλονίκης ή Αλεξανδρούπολης) Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα της παράταξης στο www.anenopro-amth.gr στη θέση ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΑΡΘΡΑ.

Για την ΜΠΕ αποστείλετε μήνυμα εδώ: https://anenopro-amth.gr/index.php/contact-us
ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

♦ Από το Γραφείο Τύπου

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΙΜΙΓΑ

"ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ Ή ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ"

 

Αναφορικά με το 4ο Θέμα της 5ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της προσεχούς Τρίτης 19 / 05 / 2020 ο Επικεφαλής της Παράταξής μας απέστειλε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την ακόλουθη Εισήγηση: 

 

Θέμα: Ενημέρωση, συζήτηση για τα σε εξέλιξη, σε δημοπράτηση ή σε προγραμματισμό αντιπλημμυρικά έργα στη Θάσο καθώς και για την κατάσταση που αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα μαρμάρου στο νησί. (4ο θέμα ΗΔ της 5ης συνεδρίασης του ΠΣ ΑΜΘ της 19-5-2020) 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Είναι γνωστό ότι η Θάσος το μεγαλύτερο νησί της Περιφέρειας μας και αδιαμφισβήτητα ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός έχει πληγεί, κατ επανάληψη, τα τελευταία σαράντα χρόνια από καταστροφικές πυρκαγιές με αποτέλεσμα την μερική αποψίλωση από την πλούσια δασική βλάστηση που διέθετε.
Ταυτόχρονα το ίδιο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί η λατόμευση του ιδιαιτέρα εμπορεύσιμου λευκού μαρμάρου κάτω από μη δόκιμες συνθήκες, με υπερβάσεις και καταχρηστικές χρήσεις από τις εταιρείες, μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής με ιδιαίτερα βαριά χρήση των οδικών υποδομών, μη λήψη μέτρων κατά την μεταφορά των φορτίων και φυσικά καμία αποκατάσταση του πληγωμένου τοπίου.
Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων είχαν ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων τα οποία σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη έργων συντήρησης και προστασίας του υφιστάμενου δικτύου απορροής, προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε περιουσίες, καλλιέργειες, μελισσοκομία, κτηνοτροφία και υποδομές με κορύφωση των φαινομένων τον Νοέμβριο του 2019.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό ήταν μία απρόβλεπτη κατάσταση. Μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2016 η κυβέρνηση διέθεσε το ποσό των 4.370.000 € για έργα δασοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά και αποκατάστασης των υποδομών. Και το ποσό αυτό φυσικά ήταν πέραν αυτών που διαθέτουν ετησίως η Περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο Δήμος Θάσου για τις συνήθεις συντηρήσεις.
Ταυτόχρονα σε παρελθόντα χρόνο από το 2018 έγινε λόγος για ένα master plan διαχείρισης πλημμυρών της Λεκάνης Ροδόπης Ξάνθης το οποίο συμπεριέλαβε και τις νήσους Θάσο και Σαμοθράκη. Την 8-5-2020 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τη μελέτη μόνο για την Σαμοθράκη, όχι όμως για την Θάσο.
Είναι γνωστό σε όλους, αλλά κυρίως στους κατοίκους της Θάσου, ότι τίποτε σημαντικό δεν έγινε για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με έργα διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων (διευθετήσεις, εκτονώσεις, αναβαθμούς, ταμιευτήρες κλπ), αλλά και σε επίπεδο αποκατάστασης των υφιστάμενων υποδομών ελάχιστα πράγματα έγιναν και αυτά με περίεργες πολλές φορές διαδικασίες αναθέσεων. Φυσικά τίποτε δεν έγινε και στον τομέα των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Απαιτούμε από την διοίκηση την πλήρη ενημέρωση για την όλη κατάσταση και συγκεκριμένα:
1.Ποιά είναι η κατανομή των έργων σε Περιφέρεια, Δήμο Θάσου και Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Δασαρχείο-Δ/ση Υδάτων).
2.Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι πόροι.
3.Ποια έργα έχουν ανατεθεί και ολοκληρωθεί και με τι ποσά και πόρους
4.Ποια έργα έχουν ανατεθεί και δεν ξεκίνησαν ακόμη.
5.Για ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί μελέτες και πότε επίκειται η δημοπράτηση τους
6.Ποια έργα βρίσκονται ενταγμένα σε προγράμματα αλλά δεν έχουν ωριμάσει μελετητικά.
7.Ποια από τα σε εξέλιξη έργα αφορούν αποκατάσταση ζημιών.
8.Ποια έργα, σε εξέλιξη ή υπό δημοπράτηση, αφορούν την διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων (καθαρά έργα αντιμετώπισης πλημμυρών)
9.Τι συμβαίνει με το υφιστάμενο φράγμα στις Μαριές και ποια έργα προβλέπονται για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων στην συγκεκριμένη λεκάνη
10.Τι συμβαίνει με το ρέμα που «έπνιξε» τον Ποτό τον Νοέμβρη του 2019.
11. Τι συμβαίνει με την κατάσταση σε Παναγιά και Ποταμιά
12.Τι συμβαίνει με την λεκάνη του Πρίνου.
Στο κεφάλαιο με τα λατομεία μαρμάρου η διοίκηση καλείται να λάβει θέση:
1.Για τον έλεγχο των συνεχιζόμενων αδειών λατόμευσης
2.Για τις συνεχείς υπερβάσεις των γεωγραφικών ορίων των αδειών από τις εταιρείες
3.Για την μη αποκατάσταση του τοπίου από καμία εταιρεία σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες
4.Για την παντελή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών και την επιβολή χαμηλού ύψους προστίμων.
5.Για την καταστροφή στις οδικές διαδρομές που προκαλεί η διακίνηση μεγάλων φορτίων.
Ζητούμε από την διοίκηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και αρμοδιότητα που έχει, ακόμη και με συνεχείς οχλήσεις σε άλλους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να:
 Γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση των ορίων των περιοχών λατόμευσης σύμφωνα με τη χορηγηθείσα άδεια
 Να πραγματοποιούνται εργασίες φύτευσης και αποκατάστασης του τοπίου σταδιακά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του λατομείου και όχι μετά την παρέλευση της λειτουργίας του που μπορεί να υπερβαίνει τα τριάντα χρόνια.. Η παράμετρος αυτή πρέπει να μπαίνει στους περιβαλλοντικούς όρους και η μη συμμόρφωση να σημαίνει αυτόματα την ανάκληση της άδειας
 Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι τόσο από το τμήμα υδροοικονομίας και περιβάλλοντος της ΠΕ Καβάλας, όσο και από τους επιθεωρητές μεταλλείων.
 Να ζητηθεί η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα για την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος
 Να ζητηθεί η εκπόνηση μελέτης που θα διαπιστώσει την φέρουσα ικανότητα του νησιού στην εξόρυξη. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τον καθορισμό λατομικών περιοχών.

Οι αντοχές της Θάσου τόσο σε θέματα διαχείρισης υδάτων όσο και σε λατομικές δραστηριότητες φαίνεται ότι είναι πλέον οριακές. Πιστεύουμε ότι με προσοχή, με σοβαρές μελέτες και έργα, σωστές πολιτικές και αποφάσεις η Θάσος μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στον τουρισμό, το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα (μελισσοκομία, ελαιοπαραγωγή, κτηνοτροφία). Αρκεί να το πιστέψουμε και να την βοηθήσουμε. Όχι με επιδοτήσεις και ανοχές, αλλά με σωστές πολιτικές.

Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Κωνσταντίνος Κατσιμίγας

Περιφερειακός Σύμβουλος

♦ Από το Γραφείο Τύπου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΙΜΙΓΑ

ΠΕΡΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η.Δ. ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Με επιστολή του στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Επικεφαλής της Παράταξης Κώστας Κατσιμίγας  προχώρησε στις εξής επισημάνσεις αναφορικά με το 10ο Θέμα της προσεχούς συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 19-05-2020 (ακολουθεί η επιστολή):

Θέμα: Απαράδεκτη η εισαγωγή του 10ου θέματος της ημερήσιας διάταξης της 5ης συνεδρίασης του ΠΣ της 19ης Μαΐου 2020 - Έγκριση κατανομής θέσεων προσωπικού της Περιφέρειας ΑΜΘ, ανά κατηγορία και κλάδο στις οργανικές μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΠΑΜΘ, των Αυτοτελών Τμημάτων, των Δ/νσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ και των Τμημάτων αυτών.

Κε Πρόεδρε

Επανέρχεται στην 5η συνεδρίαση του ΠΣ με αριθμό στην ΗΔ «10» το θέμα «Έγκριση κατανομής θέσεων προσωπικού της Περιφέρειας ΑΜΘ, ανά κατηγορία και κλάδο στις οργανικές μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΠΑΜΘ, των Αυτοτελών Τμημάτων, των Δ/νσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ και των Τμημάτων αυτών». Το ίδιο θέμα, με την ίδια εισήγηση, είχε ξαναεισαχθεί στην 3η συνεδρίαση του ΠΣ της 26ης Μαρτίου 2020 και αριθμό στην ΗΔ «4», το δε Περιφερειακό Συμβούλιο με την υπ αριθ 49/2020 απόφασή του απέρριψε την εισήγηση καταψηφίζοντάς την. Κατά το άρθρο 167 παρ. 3 εδ.4 του Ν.3852/10 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4555/2018, «Δεν μπορεί να επανυποβληθεί αίτημα για το ίδιο θέμα, πριν παρέλθουν δύο μήνες αφότου εκδόθηκε απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου, εκτός αν γίνεται επίκληση νεότερων στοιχείων.» Φρονούμε ότι η εν λόγω απαγόρευση δεν αφορά μόνο τα θέματα που δια αιτήσεων των συμβούλων εισέρχονται προς συζήτηση στο σώμα, αλλά καθώς η συγκεκριμένη διάταξη αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία του ΠΣ, καταλαμβάνει εν γένει στην ουσία τους και τα θέματα που εσείς εντάσσετε στην ΗΔ. Ως εκ τούτου, χωρίς την επίκληση νέων στοιχείων η επαναφορά προς συζήτηση της ίδιας ακριβώς εισηγήσεως, με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και την ίδια ημερομηνία, που το σώμα ήδη καταψήφισε, πριν παρέλθουν οι εκ του νόμου προβλεπόμενοι δύο μήνες, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Κατσιμίγας

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

♦ Από το Γραφείο Τύπου

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΙΜΙΓΑ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 8ο ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Με επιστολή του στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κοινοποιούμενη στα Μ.Μ.Ε, ο Επικεφαλής της Παράταξης Κώστας Κατσιμίγας έθεσε τα εξής ερωτήματα αναφορικά με το 8ο Θέμα της προσεχούς συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης 19-05-2020 (ακολουθεί η επιστολή):

Θέμα: Ζητούνται στοιχεία.

Κε Πρόεδρε

Αναφορικά με το 8ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της επικείμενης συνεδρίασης του Π.Σ. της 19/05/2020 με τίτλο: “Γνωμοδότηση για το «Αίτημα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Λίκνο Αγάπης» για παραχώρηση δωρεάν κατά χρήση ακινήτου, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.1β του Νόμου 4061/2012.”, παρακαλούμε να μας αποστείλετε τα σχετικά έγγραφα της εισηγήσεως του κου Αντωνιάδη, ήτοι:

α) Το έγγραφο με αρ. πρωτ. 470/58177/19-02-2020 του ΥΠΑΑΤ – Δ/νση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας.

β) Το έγγραφο με αρ. πρωτ. Δ.Δ. 936/03-03-2020 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-Τμήμα Συλλογικών Οργάνων.

γ) το αίτημα της ΜΚΟ ΛΙΚΝΟ ΑΓΑΠΗΣ για την παραχώρηση του κτιρίου και τα συνοδευτικά έγγραφα αυτού.

Επιπρόσθετα παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα παρακάτω:
1.Εάν έχει γίνει έλεγχος του μεγέθους, των δραστηριοτήτων, της δυναμικής και της διοίκησης της ΜΚΟ ΛΙΚΝΟ ΑΓΑΠΗΣ Καβάλας.

2.Εάν το κτίριο είναι νομίμως υφιστάμενο.

3.Εάν έχει γίνει έλεγχος της δυνατότητας αδειοδότησης από κάθε αρμόδια αρχή για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από βιοτεχνικό χώρο σε φοιτητικές εστίες.

4.Εάν έχει γίνει μελέτη στατικής επάρκειας

5.Εάν έχει εκπονηθεί μελέτη και από ποιους, για την αλλαγή χρήσης και προμήθειας εξοπλισμού που κατέληξε στο ποσό των 7.150.000 ευρώ.

6.Εάν έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία των λεγόμενων κοινωνικών φοιτητικών εστιών.

7. Εάν έχει διασφαλιστεί και από πού, η χρηματοδότηση του εγχειρήματος, δηλαδή το ποσό των 7.150.000 ευρώ.

8.Εάν υπάρχει δέσμευση για το χρόνο έναρξης των εργασιών και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.

9.Εάν έχει ενημερωθεί σχετικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο και εάν έχει προβεί σε προγραμματισμό κατασκευής ή μίσθωσης φοιτητικών εστιών.

10.Εάν έχει διερεύνηση για ενδεχόμενη χρήση του κτιρίου από την Περιφέρεια για κάποια υπερτοπικής σημασίας δραστηριότητα.

11.Εάν έχουν ερωτηθεί ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ή άλλοι δημόσιοι φορείς, ή φορείς ΝΠΔΔ, για ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση σε αυτούς του οικοδομήματος για κάποιες κοινωφελείς χρήσεις.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Κατσιμίγας

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

♦ Από το Γραφείο Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΠΕΡΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ή …ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΩΜΑ ΗΜΕΤΕΡΟΥ;

 

     Μεγάλη Τετάρτη πληροφορηθήκαμε για μια προκήρυξη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, για εκδήλωση ενδιαφέροντος πρόσληψης Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας. Η πρόβλεψη για πρόσληψη μετακλητού υπαλλήλου σε θέση συντονιστή Πολιτικής Προστασίας είχε προβλεφθεί από τον Αύγουστο του 2019 με το Ν. 4623/19 “Περί κυβερνησιμότητας” και τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς καθορίστηκε η αποζημίωση του μετακλητού συντονιστή στα 450€ μηνιαίως, ποσό που θα λαμβάνει ακόμη και αν είναι συνταξιούχος, ξεκαθαρίζει με σπουδή ο νόμος.

       Μέχρι σήμερα η Περιφέρειά μας δεν είχε κάνει χρήση του Νόμου, τώρα όμως, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης, αποφάσισε να το κάνει.

     Και το κάνει τη στιγμή που η κυβέρνηση επέδειξε έναν τελείως συγκεντρωτικό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, υποβαθμίζοντας τελείως και αφαιρώντας κάθε ρόλο, τόσο από τις περιφερειακές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, όσο και από τις Δ/σεις Δημόσιας Υγείας.

     Οι περιφερειακές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας συστάθηκαν από το 2011 και στην Περιφέρειά μας εξοπλίστηκαν κατάλληλα, στελεχώθηκαν και το προσωπικό αν και περιορισμένο εκπαιδεύτηκε κατάλληλα. Πιστεύουμε ότι και στις άλλες Περιφέρειες έγινε κάτι αντίστοιχο.

     Τον ρόλο του Περιφερειακού Συντονιστή τον είχε ο εκάστοτε Δ/ντης της Αυτοτελούς Δ/σης Πολιτικής Προστασίας και ήταν απευθείας υπόλογος στον Περιφερειάρχη.

     Δεν έχουμε καμία προκατάληψη με τον θεσμό των μετακλητών υπαλλήλων και ούτε θα είχαμε αντίρρηση και για περισσότερες θέσεις συμβούλων της διοίκησης και με καλύτερες αποδοχές από αυτές που δίνονται σήμερα. Αλλά με τον μετακλητό Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας τα πράγματα είναι διαφορετικά:   pp

geros 

    Με 450€ το μήνα τι είδους δουλειά θα κάνει;

  • Θα προΐσταται του πολύπειρου Δ/ντη Πολιτικής Προστασίας;
  • Θα κινείται από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό (Ορμένιο - Νευροκόπι 400 χιλ.);
  • Θα έχει γνώση για όλα τα αντικείμενα που επιλαμβάνεται η Πολιτική Προστασία όπως θεομηνίες, καταστροφές, εξαφανίσεις, διασώσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, ναυάγια, πανδημίες, κλπ;
  • Θα μεριμνά για την συντήρηση του υλικού πρώτης ανάγκης (σκηνές, κουβέρτες, φανοί κλπ);
  • Θα έχει εξειδικευμένες γνώσεις διαχείρισης πλημμυρών, δηλαδή υδραυλικής μηχανικής;
  • Θα συνομιλεί με διπλωμάτες και αρμόδιους γειτονικών χωρών για διακρατικά ζητήματα κυρίως πλημμυρών,  οι οποίοι έχουν τις πάγιες θέσεις και απόψεις τους και χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς;
  • Θα γνωρίζει από συστήματα GIS;
  • Θα έχει εμπειρία δασικών πυρκαγιών;
  • Θα έχει εμπειρία για τους τρόπους διάσωσης σε θάλασσα και βουνό;
  • Θα είναι παντογνώστης με 450€ το μήνα.

     Που ήταν κρυμμένος μέχρι τώρα;

     Ή μήπως θα είναι κάποιος απόστρατος των ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας ή Πυροσβεστικής, ο οποίος θα αυξήσει τη συνταξούλα του ως αντάλλαγμα των προσφερθέντων υπηρεσιών του προς την Παράταξη του Περιφερειάρχη κατά την τελευταία εκλογική διαδικασία; Αποτυχών υποψήφιος ή κάτι σχετικό; Αναμένουμε να δούμε ποιος θα κληθεί μας “σώσει” με 450€ το μήνα…

   Σε κάθε περίπτωση, αυτός που πρόκειται να προσληφθεί με αποκλειστική απόφαση του Περιφερειάρχη και με ελάχιστα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι, να περιοριστεί στο χαρτζιλίκι του, γιατί αν αναμιχθεί και αποφασίζει στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, με τις τόσο περίπλοκες και περίεργες πολλές φορές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, μάλλον θα τα κάνει …μαντάρα.

    Με αυτά τα …πράγματα δεν παίζουμε!

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Από το Γραφείο Τύπου

Ανακοινώσεις

logo_black.png
© Copyright 2020 Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. All Rights Reserved.

Search