Σχόλια

Η προχειρότητα στην «κυβερνησιμότητα»!

Έξι μήνες χρειάστηκε η Κυβέρνηση για να καταλάβει ότι οι Δήμοι δεν έχουν καμία σχέση με τις Περιφέρειες και να διορθώσει την λανθασμένη (copy-paste) τροποποίηση στις αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών των Περιφερειών.

Με το άρθρο 40 παρ.2 Ν.4735/2020, ΦΕΚ Α 197/12.10.2020 αντικαταστάθηκε με ιδιαίτερη προχειρότητα όλο το άρθρο 176 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) που αφορά τις αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών των Περιφερειών. Μεταξύ άλλων στην παρ. 1ιβ) του άρθρου 176 προέβλεψε για την Ο.Ε. της Περιφέρειας ότι «…Με απόφασή της, είναι δυνατή η κατ’ εξαίρεση ανάθεση σε δικηγόρο, εξώδικου ή δικαστικού χειρισμού υπόθεσης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα του ΔΗΜΟΥ και απαιτεί εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία.

Στις περιπτώσεις αυτές, η αμοιβή του δικηγόρου ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 281 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114)». Έτσι στο σχέδιο νόμου σκούπα που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα προβλέπεται η διόρθωση ώστε με απόφαση της ΟΕ να «…είναι δυνατή, κατ` εξαίρεση, η ανάθεση σε δικηγόρο, εξώδικου ή δικαστικού χειρισμού, ανά υπόθεση, ζητημάτων, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία.

Στις περιπτώσεις αυτές, για τον ορισμό της αμοιβής του δικηγόρου εφαρμόζεται ΚΑΤ' ΑΝΑΛΟΓΙΑ το άρθρο 281 του ν. 3463/2006 (Α’ 114).»

Στα πλαίσια της λεγόμενης «κυβερνησιμότητας» το άρθρο 176 άλλαξε από την Κυβερνητική πλειοψηφία πέντε φορές! (με τους νόμους 4623/2019, 4625/2019, 4635/2019, 4674/2020, 4735/2020) και αναμένεται η έκτη μέσα σε διάστημα 18 μηνών!

Μερικοί άνθρωποι δεν χάνονται

Τον Φεβρουάριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο ρωτούσε η παράταξή μας εάν είναι στις προθέσεις της Διοίκησης η ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού για την υποβοήθηση κυρίως του ΕΣΠΑ, στα πρότυπα άλλων Περιφερειών και Δήμων.

Ο κος Μέτιος ανακοίνωσε τότε ότι είναι υπό εξέταση το θέμα.

Ένα μήνα αργότερα, ανακοινώθηκε η πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλου για την ετοιμασία του καταστατικού και της μελέτης βιωσιμότητας. «Προσκεκλημένος» της Διοίκησης για την εκπόνησή του οργανισμού, αντί της αμοιβής των 15.000€, ο Βασίλης Σαλάκος από το Λεωνίδιο Αρκαδίας, πρώην συνεργάτης του πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου Τατούλη και νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κυνουρίας.

Προφανώς «δεν μπόρεσε» να βρει εξειδικευμένη στήριξη στα όρια της Περιφέρειάς μας ο κος Μέτιος…

Λεπτομέρεια: η τροποποίηση του προγράμματος δράσης που προβλέπει την σχετική δαπάνη δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ξέρουν με ποιόν υπέγραψαν τη σύμβαση;

Με το από 5.4.2021 δελτίο Τύπου που έστειλε η Περιφέρεια ΑΜΘ προς πάσα κατεύθυνση, συνοδευόμενο από τη σχετική φωτογραφία ανακοίνωσε ότι «Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΒΕΤΕ κ. Γιώργο Μαρκογιαννάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΑΕ κ. Χρήστο Στεφανή, η σύμβαση του έργου που θα αναβαθμίσει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας σε τμήματα της Εθνικής Οδού 2 μεταξύ Ξάνθης και Τοξοτών». Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με τίτλο «Εργασίες βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων βελτίωσης επιπέδου οδικής ασφάλειας Εθνικής Οδού Νο 2 εντός των ορίων του Ν. Ξάνθης» το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει η εταιρεία της Κοζάνης «Τεχνική Ανάπτυξη ΑΕ», υπογράφοντας σύμβαση μετά από 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η εταιρεία Βουγιουκλής ΑΕ όπως και ο Χρήστος Στεφανής δεν φαίνεται να έχουν καμία σχέση με την υπόψη σύμβαση… Εκτός κι αν έχουν και το μαθαίνουμε από …σπόντα!

logo_black.png
© Copyright 2021 Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. All Rights Reserved.

Search