Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου: Επερώτηση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας: Ανάδειξη του Παγγαίου ως πόλου τουριστικής ανάπτυξης

 

newlogo3

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επερώτηση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας:

Ανάδειξη του Παγγαίου ως πόλου τουριστικής ανάπτυξης.

Επερώτηση με θέμα: “Ανάδειξη του Παγγαίου ως πόλου τουριστικής ανάπτυξης”, υπέβαλε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας κ. Αλέξιο Πολίτη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού ΑΜ-Θ κ. Αθανάσιο Τσώνη.

Την επερώτηση, η οποία θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράφει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας κ. Δημήτριος Λυμπεράκης.

Έχει αναρτηθεί δε, στην ιστοσελίδα της παράταξης, στη θέση www.anenopro-amth.gr/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/Ερωτήσεις– ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και έχει ως εξής:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
- Προς τον κ. Περιφερειάρχη ΑΜΘ
- Προς τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας
- Προς τον κ. Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού ΑΜ-Θ

Θέμα: Ανάδειξη του Παγγαίου ως πόλου τουριστικής ανάπτυξης

«Αρκετές φορές, βλέποντας πάνω από τον Στρυμονικό κόλπο να διαγράφεται στα δύο άκρα του ορίζοντα, από τη μια η κωνική σιλουέττα του Άθωνα κι από την άλλη η κορυφή του Παγγαίου, αναρωτήθηκα ποιο από τα δύο βουνά δικαιούται καλύτερα να πάρει στην παγκόσμια ιστορία το όνομα "Αγιον Ορος". Διότι, αν η πολιτεία των Αγιορειτών Μοναχών είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο πνευματικού εξαγνισμού, το Παγγαίο περιλαμβάνεται ανάμεσα σε κείνες τις ιερές κορυφές απ’ τις οποίες ξεχύθηκαν προς τον αρχαίο κόσμο μυστικιστικές λατρείες και θρησκευτικές ζύμες, που την επίδραση τους, όσο κι αν αυτή δεν μπορεί εύκολα να μετρηθεί, δεν θα την αρνηθεί ποτέ κανείς». (Μετάφραση Θόδωρου Λυμπεράκη).

Έτσι ξεκινά στην εισαγωγή του βιβλίου ο Paul Perdrizet, με τίτλο «Λατρείες και Μύθοι του Παγγαίου», το οποίο εκδόθηκε στη Γαλλία το 1910.
Δεν είναι τυχαίο πως στο Παγγαίο συγκροτήθηκαν οι πρώτοι διονυσιακοί θίασοι, με τις μαινάδες και τους σατύρους. Στο βουνό αυτό πλάστηκαν οι πιο παλιές δοξασίες για την αθανασία της ψυχής. Σ αυτό το σκηνικό κατοίκησε ο Διόνυσος.

Στο Παγγαίο επινοήθηκαν οι μύθοι για τον Ρήσο, τον Λυκούργο, τον Ορφέα, η λατρεία του Θράκα Ηρωα Ιππέα ( που το ιερό του ανέσκαψε η αρχαιολόγος κ. Χαίδω Κουκούλη στα Κηπιά Καβάλας. Στο Παγγαίο και η Αμφίπολη με τον πλούτο των ευρημάτων της και τον περίφημο τύμβο Καστά.

Δυστυχώς αυτό το όρος, μέχρι και σήμερα, έχει μείνει έξω από τους σχεδιασμούς του δήμου Παγγαίου και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την ανάδειξή του.

Δεν χρειάζεται το Παγγαίο να γίνει χιονοδρομικό κέντρο, όταν το χιόνι καλύπτει τις πλαγιές του ελάχιστους μήνες το χρόνο. Δεν χρειάζεται ν’ ανεγερθούν σ’ αυτό τεράστιες, ξενοδοχειακές μονάδες ή πολυτελή, τουριστικά καταλύματα, ούτε να επιδιωχθεί ν’ αναπτυχθούν σ’ αυτό δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν στη φύση του και στον χαρακτήρα του.

Επερωτώνται λοιπόν ο κ. Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και οι αρμόδιοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και εντεταλμένοι σύμβουλοι, εάν προτίθενται:

1. Να δημιουργήσουν ένα επαρκές οδικό δίκτυο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, που να δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν το Παγγαίο, σεβόμενοι τη φυσική ομορφιά του

2. Να αναδείξουν τα πολλά και ενδιαφέροντα κάστρα του και τα βυζαντινά και μουσουλμανικά μνημεία του (όπως είναι το μουσουλμανικό λουτρό του Ποδοχωρίου)

3. Να προβάλλουν τους βράχους με τα ακιδογραφήματα και τις αρχαίες επιγραφές, (σε 300 ανέρχονται αυτοί που έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί μόνο στο Παγγαίο)- Οι Πορτογάλοι, δίπλα σε κάθε τέτοιο βράχο, έχουν κατασκευάσει ειδικό περίπτερο, με προσωπικό που προσφέρει στους επισκέπτες έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό και κάθε είδους πληροφορία

4. Να εκπονήσουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου πολιτισμου, έστω μεσοπρόθεσμα, και να υλοποιήσουν ένα άρτιο, επιστημονικά, σχέδιο ανασκαφής και ανάδειξης ορισμένων, έστω, μνημείων του ιστορικού παρελθόντος του Παγγαίου που να συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους του μεταξύ τους και με άλλα μνημεία της πολιτιστικής παρακαταθήκης του, όπως είναι τα πολλά κι αξιόλογα Μοναστήρια του, με κορωνίδα αυτό της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, του αρχαιότερου Μοναστηριού της Ευρώπης, αλλά και τα μουσουλμανικά μνημεία, για τα οποία κι έγινε αναφορά

5. Να ενισχύσουν τα λαϊκά δρώμενα όπως τα Τσάνια και οι Αράπηδες, που συνεχίζουν τη μακραίωνη ιστορική παράδοση κι αποτελούν ζώσες λαικές θρησκευτικές και λατρευτικές τελετές.

6. Να κατοχυρώσουν την απόλυτη προστασία του βουνού από βάρβαρες παρεμβάσεις, που αλλοιώνουν την μορφή του και τον χαρακτήρα του, (παράνομη υλοτομία, παράνομο κυνήγι, ασύδοτη εκμετάλλευση λατομείων σχιστολίθου και μαρμάρου, χωρίς αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την εγκατάλειψή τους)

7. Τον Οκτώβρη του 42 π. Χ στην πεδιάδα των Φιλίππων έγινε ίσως μια από τις πιο φονικές μάχες στην Ιστορία των αρχαίων χρόνων. Η περίφημη μάχη των Φιλίππων. Αντίπαλοι ο Αντώνιος και ο Οκταβιανός, εκπρόσωποι των αυτοκρατορικών δυνάμεων, και ο Κάσσιος με τον Βρούτο, εκπρόσωποι των λαικών μαζών. Στη μάχη υπολογίζεται ότι συμμετείχαν συνολικά 250. 000 στρατιώτες (210.000 στρατιώτες πεζικού και 35.000 ιππείς). Με την ήττα των Κάσσιου και Βρούτου καταλύεται και το δημοκρατικό πολίτευμα στη Ρώμη.

Ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός, το οποίο διδάσκεται σε όλα τα ξένα Πανεπιστήμια, μένει στην περιοχή μας , δυστυχώς στην αφάνεια. Έχουν γίνει κάποιες ανασκαφικές εργασίες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά απαιτείται μια γενναία οικονομική ενίσχυση μιας τέτοιας ανασκαφικής δραστηριότητας η οποία και θα αναδείξει γεωγραφικά και κοινωνικοπολιτικά το μέγεθος αυτής της μάχης και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών που επιθυμούν την αυτοψία της ιστορικής γνώσης.

(Πρωτογενές υλικό για τη δημιουργία της επερώτησης άντλησα από το υπόμνημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας στη διάσκεψη για την αξιοποίηση του Παγγαίου που έγινε το 2013 στην Ελευθερούπολη. Εισηγητής και κύριος ομιλητής του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας ήταν ο κ. Λυμπεράκης Θόδωρος).

Ο επερωτών
Δημήτριος Λυμπεράκης
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας

image

♦ Από το Γραφείο Τύπου

logo_black.png
© Copyright 2022 Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. All Rights Reserved.

Search